Stimati profesori si elevi talentati! 

Avem plăcerea să vă anunțăm că proiectul de cercetare a istoriei locale pentru elevi este aprobat pentru ediția a IV-a, 2023-2024 și se realizează cu susținerea financiară a Ministerului German de Externe, în colaborare cu rețeaua europeană EUSTORY, instituită de către Fundației Körber-Stiftung, din Hamburg, Germania. În Republica Moldova proiectul este gestionat de către  ”DVV International Moldova”, Reprezentanța în Republica Moldova a Asociației Germane pentru Educația Adulților, în colaborare cu ANTIM – Asociația Națională a Tinerilor Istorici din Republica. 

Genericul editiei cu numarul 4 al acestui concurs este „Dezmințirea propagandei în istoria sec. al XX-lea – îndemn la pace și dezvoltare” 

Concursul are ca obiectiv crearea unui cadru motivant pentru cercetări în domeniul istoriei locale recente. Elevii din ciclul gimnazial și din cel liceal au ocazia să cerceteze  istoria în mod captivant și creativ: identificarea de persoane și istorii de viață, care descriu copilăria și anii de școală în perioada sovietică și cea post sovietică; colectarea și analiza documentelor din arhivele personale sau instituționale; încadrarea în perioada istorică și compararea experiențelor și trăirilor în Moldova sovietică și în Republica Moldova după obținerea Independenței; identificarea aspectelor de context istoric, percepții personale ale protagoniștilor și compararea realităților din cele două intervale menționate.