Ucraina: „Nova Doba” – o asociație ucraineană a profesorilor de istorie și științe sociale, înființată în 2001. „Nova Doba” are sediul în Lviv și are 19 filiale în întreaga Ucraină. „Nova Doba” organizează concursuri istorice încă din 1997; și este încă singurul membru ucrainean al rețelei EUSTORY.

Belarus: ONG-ul „Historica”, înființat în anul 2000. Scopul „Historica” este de a susține proiecte privind istoria și patrimoniul cultural al Belarusului în școli. Din 2011, Historica întreține arhiva belarusă de istorie orală, care colectează interviuri cu martori oculari și le postează pe internet, punându-le la dispoziția tuturor.

Georgia: Asociația georgiană a profesorilor de istorie „GAHE”, înființată în 1997, și „Laboratorul de cercetare a trecutului sovietic” („Sovlab”), înființat în 2010 pentru a promova studiile privind trecutul totalitar sovietic.

Moldova: ANTIM – Asociația tinerilor a tinerilor istorici din Moldova. ANTIM sprijină tinerii profesori de istorie oferindu-le abordări moderne și inovatoare ale istoriografiei și predării istoriei.

Nou-venitul în proiect este „Hazarashen”, un ONG cu sediul la Erevan, specializat în cercetare și educație antropologică, etnografică și de istorie orală. Organizația a fost înființată de un grup de antropologi în 1997 și reînregistrată în 2006. Activitatea lui Hazarashen se întinde de la istorie orală, patrimoniu cultural, ritualuri și obiceiuri, până la migrație, refugiați, grupuri minoritare, identitate, conflicte interetnice, politici ale memoriei, etc.