Pe data de 16 decembrie 2023 a avut loc atelierul didactic „Materiale didactice, resurse metodologice și bune practici în abordarea fenomenului propagandei în secolul al XX-lea”.  

Atelierul a avut loc la Chișinău, la Summit Events & Conference Center, Sala Albastră 

Activitatea a avut scopul de a contribui la formarea profesională a profesorilor de istorie, prin dezbateri și dialog constructiv asupra subiectelor de interes național din istoria secolului al XX-lea.  

Formatorii atelierului, Ludmila Coadă și Sergiu Masteață au prezentat rezultatele studiului manualelor și materialelor didactice de predare a istoriei sec. XX.  

Rezultatele studiului s-au bazat pe câteva metode de cercetare: analiza manualelor și materialelor didactice de predare a istoriei, focus grupuri și interviuri.  

În concluzie, autorii au specificat puncte forte și puncte slabe ale manualelor de istorie, dar au oferit și sugestii pentru îmbunătățirea conținutului manualelor de istorie. 

Larisa Noroc, în prezentarea sa „Dezinformarea și propaganda – provocări ale perioadei contemporane” a subliniat importanța educației gândirii critice și a combaterii propagandei și dezinformării. În acest context, a enumerat tehnicile de dezinformare, dar a oferit și niște puncte de reper pentru a recunoaște semnele știrilor false. 

Unul dintre subiectele de propagandă asociat țării noastre este Propaganda separatismului transnistrean, descris în prezentarea doamnei Lidia Prisac, „Propaganda separatismului transnistrean prin intermediul istoriografiei.”  

Profesorii au avut parte și de un atelier practic cu activități creative, discuții interesante, dezbateri argumentate privind provocările întalnite în perceperea fenomenului propagandei în activitatea didactică și în viața de zi cu zi.