Prima activitate cu profesorii în format offline în cadrul proiectului a avut loc în perioada 13-14 noiembrie și 20-21 noiembrie 2021 în limbile română și rusă.

Atelierul cu durata de 1, 5 zile a fost divizat în sesiuni ce au relatat conținut istoric, de cercetare, de analiză a surselor, și sesiuni cu activități de grup și de ”călătorie în trecut”.

Experții invitați: Ludmla Coadă, Sergiu Musteață, Diana Vrabie și Igor Cașu au impartșăit cu profesorii de istorie experiența utilizării surselor în cercetarea trecutului sovietic printre care :obiecte, însemnări personale /jurnal /memorii /scrisori, documente oficiale (acte legislative, guvernamentale, instituționale), presa timpului, caricaturi, postere, fotografii, filmul,musica, arta , cât ți  modele de surse orale, obținute de la victimele represiunii politice în RSS Moldovenească după 1953, până în 1989. O altă sesiune a fost dedicată aspectului cercetării memorialistice de detenție,  ca sursă în documentarea istoriei postbelice. Componenta teoretică a fost consolidată de studiul de caz, prezentat de dosarul Eufrosiniei Kersnovskaia, una din cele 66 de milioane de victime ale Gulagului.

O alta sesiune  -un exemplu propriu când o întâmplare se poate transforma într-un proiect de cercetare – Pe urmele Europei Libere; Sergiu Musteata a prezentat modelul personal ce cercetare fiind la sediul Europei Libere în SUA, despre faptul cum a avut ocazia sa fie apropae de documentele de arhivă, cum a realizat interviuri cu desidenți din URSS și cum acestă cercetare s-a transformat într-o carte.

Partea a doua a insruirilor a presupus o excursie imaginara în copilăria fiecaruia dintre profesori, unde fiecare a avut ocazia să discute cu copilul din sine și să-i transmită un mesaj în scris pe o felicitare tipărită în perioada Uniunii Sovietice și expediată la oficiul poștal din satul de baștină. Atmosfera de dialog intern și intoarcere în copilărie și adolescență, a fost susținută de piese muzicale ale epocii, dar cu un mesaj despre viața actuală de zi cu zi și adaptata deja la noile tehnologii.

Am reusit sa motivăm, să inspirăm și să fim siguri că vom avea în concurs lucrări de cercetare excelente!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *