Pe data de 25 și 26 noiembrie 2023 echipa de proiect ”DVV International Moldova”, Reprezentanța în Republica Moldova a Asociației Germane pentru Educația Adulților, în colaborare cu ANTIM – Asociația Națională a Tinerilor Istorici din Republică a desfășurat atelierul de formare ”Cercetarea fenomenului propagandei in sec. XX: abordări conceptuale, metodologice și practice”
Atelierul s-a desfășurat în mun. Chișinău, în incinta Hotelului Bristol.
Participanții la atelier au fost profesorii de istorie din țară.
- Ludmila Coadă, prin intermediul prezentării sale a adus clarificări ale conceptului „propagandă” și a explicat prin ce metode poate fi contracarată propaganda bazată pe istorie. În acest context a subliniat rolul educației istorice și al dezvoltării unor abilități de gândire critică, capacitatea de a pune la îndoială și de a accesa diverse surse de informare.
- În prezentarea sa, Octavian Țîcu a vorbit despre Propaganda și planurile expansioniste ruse în spațiul românesc: O istorie de la Petru I la Putin. Aici a relatat despre miturile istoriei sovietice și adevărurile care au rămas ascunse pentru oameni. A făcut referință și la faptul că societatea credea în faptele „eroilor inventați” și a fost foarte mult influențată de propaganda sovietică.
- Sergiu Suvac, în prezentarea sa a specificat cum este reflectat în programele școlare și în manualele de istorie Propaganda războiului de pe Nistru. Dumnealui susține că manualele istoriei noi transmite elevilor de pe ambele maluri ale Nistrului versiuni diametral opuse ale evenimentelor de atunci, iar profesorii de istorie au rolul de a le transmite elevilor obiectiv și real lucrurile, cu ajutorul manualelor, o imagine imparțială și dreaptă dar totodată cu accent patriotic, valoric și tolerant.
- Igor Cașu, a subliniat aspecte importante ale propagandei în contextul războiului ruso-ucrainean.
- Daniela Vacarciuc a oferit o imagine asupra subiectelor de propagandă reflectate în mass-media. Făcând referire la riscurile pe care le aduce propaganda demnității și conștiinței umane.
În Republica Moldova, trei organizații ale societății civile (Asociația Presei Independente, Centrul pentru Jurnalism Independent și Asociația Telejurnaliștilor Independenți din Republica Moldova) au lansat, în anul 2015, Campania împotriva informației false și tendențioase „STOP FALS!” Organizațiile și-au propus să diminueze efectele informației propagandistice și manipulative care distorsionează realitatea și să dezvolte capacitățile cetățenilor de analiză critică a informației recepționate. Din anul 2017 Campania „STOP FALS!” a căpătat continuitate în platforma online www.stopfals.md, pe care sunt publicate articole ce demască informațiile false și vădit tendențioase.
Acest atelier este foarte util pentru profesorii care își vor ghida elevii în procesul de cercetare istorică pentru tematica propusă la concursul din acest an.