În perioada 01-11 decembrie 2021 echipa de proiect a avut mai multe vizite în teritoriu unde s-a întîlnit cu profesorii de istorie în cadrul seminarelor metodice planificate.
Întîlnirile au avut loc grație suportului Direcțiilor de Educație și Învățămînt din Comrat, Cantemir, Soroca, Ungheni. Fiecare sesiune de informare a fost însoțită de o lecție publică pe tema ”Predarea istoriei recente. Elemente controversate în istorie, discutată împreună cu doctorul în istorie Sergiu Musteață. Partea a dua a fiecărei sesiuni a fost dedicată prezentării regulamentului concursului „Dialog între generații la 30 de ani de la Independență”, specificând că concursul dat are ca obiectiv crearea unui cadru motivant pentru cercetări în domeniul istoriei locale recente. Tema cercetării pentru elevii din gimnaziu (14-15 ani) va fi „Copilul Independenței vs. Născut în URSS”, iar pentru elevii din licee (16-19 ani) – „Anii de școală: Ultima generație sovietică vs Prima generație independentă”.
S-a subliniat detaliat faptul că elevii au ocazia să cerceteze istoria în mod captivant și creativ: să identifice persoane și istorii de viață care descriu copilăria și anii de școală în perioada sovietică și cea postsovietică; colectarea și analiza documentelor din arhivele personale sau instituționale; încadrarea în perioada istorică și compararea experiențelor și trăirilor în Moldova sovietică și în Republica Moldova, după obținerea independenței; identificarea aspectelor de context istoric, percepții personale ale protagoniștilor și compararea realității dintre cele două intervale istorice.