În perioada 8-9 noiembrie 2024, în Chișinău, a avut loc Laboratorul de istorie, partea 2 eveniment organizat în contextul implementării Proiectului internațional „Ghid metodologic pentru o predare critică a istoriei”.
Proiectul se desfășoară în Moldova din 2017 și include activități atât pentru profesori, cât și pentru elevi. La activitate au participat profesorii de istorie din instituțiile de învățământ din Chișinău și din raioanele țării, elevii cărora au participat în Concursul istoric de cercetare, Ediția IV (2023-2024) cu genericul „Dezmințirea propagandei în istoria sec. al XX-lea – îndemn la pace și dezvoltare”.
În prima sesiune – „Desecretizare Arhivelor – efort de reconsiderare a trecutului recent”, profesorii au avut ocazia să viziteze Agenția Națională a Arhivelor, unde au accesat documente valoroase. Această experiență le-a permis să descopere arhive esențiale pentru înțelegerea istoriei recente și a trecutului național, având posibilitatea de a explora surse istorice oficiale. În contextul transferului dosarelor de arhivă ale poliției politice sovietice și al manualelor de uz intern ale KGB-ului către Agenția Națională a Arhivelor (ANA), se pune accent pe importanța conservării, studierii și valorificării acestora pentru înțelegerea și documentarea activităților represive din perioada regimului comunist.
Igor Cașu – Director al Agenției Naționale a Arhivelor, analizând Arhivele KGB-ului Sovietic a prezentat strategiile de luptă împotriva identității naționale. Prin prezentarea documentelor istorice din arhivele KGB-ului, a oferit o perspectivă valoroasă asupra metodelor sistematice de control și subminare a naționalismului, evidențiind importanța studiului acestora pentru înțelegerea modului în care regimurile totalitare își impun ideologia și controlează destinul națiunilor subjugate. Aceste analize au adus o contribuție semnificativă la reconsiderarea trecutului recent și au subliniat necesitatea unei reflecții critice asupra acestuia.
Sophia Kalashnikova Horowitz, a descris, în prezentarea sa, Arhivele KGB-ului Sovietic metode de recrutare a agenților, evidență și interacțiune, complexitatea relațiilor dintre KGB și agenții săi. Această prezentare a adus în prim-plan complexitatea activităților de recrutare ale KGB-ului și modul în care agenția a construit o rețea vastă de influență și control, subliniind importanța arhivelor pentru înțelegerea profundă a acestor mecanisme de putere.
Proiectul este implementat de Institutul de Cooperare Internațională al Asociației Germane pentru Educația Adulților (DVV International) în colaborare cu ANTIM – Asociația Națională a Tinerilor Istorici din Republica Moldova, cu suportul Fundației Körber-Stiftung, Germania.